Een arbocatalogus hoeft geen oneindige papierwinkel te zijn. Lees hier hoe de kaaspakhuizen een praktische catalogus hebben ontwikkeld met oog voor duurzame inzetbaarheid.
Soms kunnen kleine branches groot zijn. Neem bijvoorbeeld de kaaspakhuizen. Dit is een branche waarin ongeveer 3500 mensen werken in 140 bedrijven. Deze bedrijven zijn actief in de groothandel, de import, de export en de dienstverlenende activiteiten voor zuivelproducten als boter, kaas en poedervormige melkproducten (denk bijvoorbeeld aan melkpoeder en wei poeder). Deze branche heeft een arbocatalogus gemaakt voor het onderdeel kaas. Deze Arbocatalogus is te vinden via www.werkenkaas.nl . Het is geen oneindige papierwinkel, maar een overzicht van praktische maatregelen die risico’s in het werk verkleinen. Op deze website worden deze op een presenteerblaadje aangeboden.
Fysieke belasting
Waar veel branche blijven ‘hangen’ in twee onderwerpen, heeft deze branche al acht onderwerpen uitgewerkt. Opvallend is de praktische insteek. Een mooi voorbeeld is het onderdeel fysieke belasting. Er zijn zestig direct toepasbare oplossingen beschikbaar. Een veel voorkomende situatie in de branche is het handmatig in en uit de wagen tillen van kazen. Denk daarbij vooral aan ronde Goudse kazen van 12 tot 15 kilo. Dit was altijd een lastige beoordeling. Wanneer til je nu teveel en wanneer niet. Er is een op maattabel op 1 A4 gemaakt waarin precies staat hoeveel kazen je van welke soort mag tillen. Bij het laad- en losperron hangt deze als geplastificeerde tabel. Duidelijk en op maat. De tabel is al 1400 keer gedownload. De Inspectie SZW werkt ermee en inmiddels gebruikt ook de ‘grote broer’ de zuivelindustrie (denk bijvoorbeeld aan bedrijven als Campina) deze maattabel.
Primeur duurzame inzetbaarheid
Ook heeft deze branche de mooie primeur om de eerste sector te zijn met een arbocatalogus speciaal gericht op duurzame inzetbaarheid. Hier heeft men de koninklijke weg bewandeld. Enerzijds wist men dat het onderwerp van eminent belang is, anderzijds vroegen werkgevers zich af wat zij hier precies mee aan moeten. De arbocatalogus commissie met vertegenwoordigers uit werknemers en werkgeverskringen heeft goed geluisterd naar de geluiden uit de bedrijven. Men heeft eerst de catalogus duurzame inzetbaarheid een jaar in de koelkast gezet en een arbeidsmarktonderzoek laten uitvoeren. Dit leverde een aantal duidelijke inzichten op, bijvoorbeeld:
De arbocatalogus duurzame inzetbaarheid is vervolgens zo ingericht dat vooral ingestoken is op de issues die voorkwamen uit het arbeidsmarktonderzoek. Dat is precies waar de bedrijven op zaten te wachten! Maar ook hier wil men geen papierwinkel. Er zijn vijf bedrijven bereid gevonden om een combinatie van de ongeveer veertig oplossingen daadwerkelijk toe te passen. Hun bevindingen zijn als goede praktijken opgenomen in de arbocatalogus. Mooi is dat deze bedrijven ook met naam en toenaam beschikbaar zijn om collega bedrijven met vragen te woord te staan en hen op weg te helpen. In de branche kaaspakhuizen concurreert men wel, maar niet op arbeidsomstandigheden. Mooi om te zien dat een kleine branche een lichtend voorbeeld kan zijn voor grote branches.
- Er werken nu 3500 mensen in de sector, over 5 jaar zijn dat er 4000, de sector gaat groeien, maar zijn de bedrijven dan wel aantrekkelijk genoeg als werkgever?
- De trend van ‘minder handjes’ naar ‘meer mechanisatie’ gaat doorzetten, dus er zijn niet alleen meer mensen nodig , maar ook andere mensen. Er is straks vooral personeel nodig met een MBO of HBO niveau technische opleiding. Dus wil men aantrekkelijk zijn voor technisch geschoolde mensen en moet er ook nu begonnen worden met het technisch opleiden de bestaande populatie werknemers.
Zelf uw RI&E maken?
Bekijk de demo en probeer gratis twee modules van de IMA.