Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van PSA

PSA staat voor psychosociale arbeidsbelasting. PSA is een steeds belangrijker arbeidsrisico aan het worden. Het gaat hierbij om arbeidsrisico’s die werkstress kunnen veroorzaken, zoals werkdruk, agressie/geweld/intimidatie, pesten, discriminatie en seksuele intimidatie. Andere oorzaken die bijdragen aan PSA zijn bijvoorbeeld een verstoorde balans tussen werk en privé (bijvoorbeeld door relatieproblematiek of rouwverwerking).

 

Een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim is gerelateerd aan PSA. In 2013 was in bijna 50% van de gevallen een psychische stoornis de oorzaak van arbeidsongeschiktheid (tegen ruim 30% in 1998). Werkgebonden psychische aandoeningen vormen bovendien de meest voorkomende beroepsziekte. Reden te meer voor Minister Asscher om op 13 mei van dit jaar een landelijke campagne te lanceren. Sinds mei van dit jaar zijn er interessante ontwikkelingen gaande. Twee daarvan delen we graag met u.

 

1. Verdieping van de PSA RI&E?

De werkgever is verplicht preventief beschermende maatregelen te treffen door een beleid op te stellen en medewerkers voor te lichten over de risico's van PSA waaraan ze worden blootgesteld. Om hier invulling aan te geven is een RI&E noodzakelijk. In de IMA is een prima module opgenomen voor een RIE Psychosociale Arbeidsbelasting. Maar: de RI&E blijft een generieke aanpak en sommige bedrijven willen een verdiepte analyse. In samenwerking met Philips Innovatie heeft vhp daarom een verdiepend spanningsonderzoek uitgevoerd. In dit onderzoek zijn werknemers die een potentieel stressvol beroep uitoefenen gedurende een werkdag uitgerust met een polsband die huidweerstand meet. Er is bij ongeveer 75 werknemers gedurende 12 dagen gemeten en er zijn 821 metingen uitgevoerd. Dat de mate van huidweerstand een relatie met spanning heeft wordt al 130 jaar onderzocht, de laatste 25 jaar zijn de meettechnieken echter aanzienlijk verbeterd. Een leugendetector werkt feitelijk op basis van dezelfde onderliggende techniek.

 

De essentie is: bij meer spanning ga je onbewust meer zweten, daardoor neemt de huidweerstand af. Dit wordt geregistreerd. De metingen staan niet op zich, maar zijn gekoppeld aan de mate van in het in het werk voorkomen van taken en incidenten. Dit biedt inzicht in hoe iemand spanning opbouwt en ook wanneer dit precies voorkomt. Van belang is vooral hoe snel de spanning weer afbouwt. Naast huidweerstand kan de polsband ook beweging, trillingen, temperatuur en hartslag meten. De Philips wrist band biedt zo een non-invasieve eenvoudige toepassing om spanning te meten. Een zeer interessante ontwikkeling waar we nog veel van gaan horen.

 

2. Uw eigen Arbocatalogus PSA?

Vaak ontbreekt de link tussen de RI&E en de Arbocatalogus. Een Arbocatalogus is een soort oplossingenboek waarin een branche ook afspraken vastlegt over het minimale beschermingsniveau. Het is natuurlijk prima als je na het uitvoeren van de RI&E een directe link kunt maken naar je eigen Arbocatalogus. Kijkt u eens op Arbozone of uw bedrijf onder een Arbocatalogus valt. Voor 70% van de bedrijven in Nederland is dat het geval. De Stichting van de Arbeid gaat daarin een stap verder. Zij heeft vhp gevraagd een website te maken waar een bedrijf of een branche in 10  minuten een eigen Arbocatalogus PSA kan maken. Wilt u aan de slag met Werkdruk, Werkstress, Pesten, (Seksuele) intimidatie of Agressie en geweld? Kijkt u dan eens op http://www.arbocataloguspsa.nl/  

Meer informatie? keespeereboom@vhphp.nl

 

Kees Peereboom
Eur. ergonoom

Zelf uw RI&E maken?

Bekijk de demo en probeer gratis twee modules van de IMA.