Duurzame inzetbaarheid: workshops werken

De RI&E en duurzame inzetbaarheid

Veel bedrijven zien het belang van het duurzaam inzetbaar houden van medewerkers. Maar hoe kun je dit aanpakken? Begin met een goede intake met behulp van de Work Ability Index of met de IMA. Vervolgens kun je met een workshop van een middag kun je flinke stappen zetten.

Met name in het MKB is er behoefte aan handvatten om concreet met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan. Typische struikelblokken zijn:

  • Duurzame inzetbaarheid lijkt wel over ‘alles’ te gaan, maar alles is ook weer bijna hetzelfde als ‘niets’. Waar moeten we beginnen?
  • Steeds weer blijkt dat een aanpak duurzame inzetbaarheid alleen werkt als alle stakeholders aan tafel zitten. Dus niet alleen HR, maar ook bijvoorbeeld management, OR, werknemers en eerste lijnsleidinggevenden.

Vhp human performance heeft de afgelopen tien jaar veel bedrijven op weg geholpen. Ze hanteert bij haar aanpak een eenvoudige indeling in vier domeinen, te weten:

  • Organisatie
  •  Arbeidsomstandigheden
  • Loopbaan
  • Gezondheid
huis van werkvermogen

Instrumenten

Het ideale scenario is te beginnen met een intake waarbij bekeken wordt hoe het staat op elk van de vier domeinen. Hiervoor kan bijvoorbeeld de Work Ability Index ingezet worden (www.blikopwerk.nl ). De Work Ability Index is een specifiek instrument ontwikkeld in Finland en de standaard in dit soort onderzoek.

Een andere mogelijkheid is starten met de IMA methode. Dit kan via een volledige IMA toepassing, maar ook via een focus aanpak op de modules:

1. Arbobeleid

2. Verzuimbeleid

3. Algemene voorzieningen

22. Bijzondere groepen

23. Duurzame inzetbaarheid

Workshop

Een zeer probaat middel om echte voortgang te boeken is het organiseren van een workshop. Een randvoorwaarde voor succes is dat in de workshop alle stakeholders vertegenwoordigd zijn, te weten: HR, management, OR, werknemers en eerste lijnleidinggevenden. Ga in de workshop in gesprek over de vier domeinen en gebruik daarbij de input uit het vooronderzoek. Dat zijn dan de Work Ability Index uitkomsten en/of IMA uitkomsten en/of uitkomsten van interviews. Breng samen in kaart wat goed gaat en breng in kaart wat beter kan, bijvoorbeeld via POST IT memo’s op flipovers. Groepeer de memo’s, dit geeft een goed beeld van de huidige situatie.

Thema’s bij de vier domeinen   

Thema’s bij het domein ‘organisatie’ zijn vaak stijl van leidinggeven, wijze van communicatie en normen en waarden. Soms komt men in gesprek over zaken als visie en missie. Het goede gesprek ontstaat doordat alle stakeholders aanwezig zijn, het is daardoor niet meer ‘praten over’ maar het is ’in gesprek gaan met’.

Bij arbeidsomstandigheden wordt stilgestaan bij werkplekken, werkomstandigheden, de RI&E, maar bijvoorbeeld ook bij roosters.

Bij loopbaan gaat het over ontwikkelmogelijkheden, scholing en scholingsbudget, functioneringsgesprekken en mobiliteit.

Bij gezondheid gaat het in feite over vitaliteit en inzetbaarheid, vaak komt de BRAVO aanpak te sprake. BRAVO staat voor: meer Bewegen, minder Roken, matig met Alcohol, gezonde Voeding en voldoende Ontspannen.

Wat doen we (niet)?

De workshop begeleider heeft voorbereid welk tools en mogelijkheden er zijn om issues op te pakken. Gezamenlijk wordt een realistische onderverdeling gemaakt in waar gaan we mee door, waar stoppen we mee, wat gaan we beter doen en waar stoppen we mee.

Dit kan in een middag. Belangrijk is het maken van keuzes, dus ook durven te stoppen met zaken die niet goed werken. En: er worden bij voorkeur ook acties gepland waar men de volgende dag meteen mee aan de slag gaat. De workshop inleider maakt een kort verslag op twee A4’tjes met daarin opgenomen: de actielijst en de beslissingen. Na 40 uitgevoerde workshops kan ik met recht zeggen: dit werkt!

Kees Peereboom
fysiotherapeut, bewegingswetenschapper, A&O psycholoog, registerergonoom / Directeur vhp human performance

Zelf uw RI&E maken?

Bekijk de demo en probeer gratis twee modules van de IMA.