Duurzame inzetbaarheid, hoe pakken we dat op?

Duurzame inzetbaarheid, hoe pakken we dat op?

Duurzame Inzetbaarheid is een veel gebezigde term de laatste jaren. We snappen allemaal dat de vergrijzing tot maatregelen noopt. Niet alleen neemt de gemiddelde leeftijd van werknemers toe in veel bedrijven, maar als iedereen tot zijn 67e doorwerkt, moeten we ook zorgen dat dit productieve en gezonde jaren zijn. Iedereen wil gezond de eindstreep halen.

Module Duurzame inzetbaarheid 
Veel werknemers en bedrijven realiseren zich onvoldoende dat tot het 67e jaar doorwerken vaak niet betekent 2 jaar langer doorwerken, maar 5 of 7 jaar. Veel werknemers, vooral in de fysiek wat zwaardere beroepen, gingen er voorheen vaak al in het 60e tot 62e levensjaar uit met ‘een regeling’. Die tijd is voorbij. In de IMA is daarom ook een module Duurzame Inzetbaarheid opgenomen zodat een bedrijf op grond van zes items kan scannen hoe de vlag erbij staat. De IMA helpt u dus om in kaart te brengen of sprake is van een knelpunt. Maar hoe verder? Vhp heeft de laatste jaren in veel organisaties workshops uitgevoerd.

Daarbij maken wij gebruik van wat wel genoemd wordt het ‘4 pijler’ model:

duurzame inzetbaarheid

Verrassende opbrengsten

De essentie van het model is dat het nodig is om in elk van de vier aandachtsgebieden organisatie, arbeidssituatie, loopbaan en vitaliteit, te investeren. Een andere essentie is dat als je hierover in gesprek gaat dat het van belang is om alle stakeholders te betrekken. Naast management en HR zijn dit bijvoorbeeld ook eerstelijns management en werknemers (bv via de OR). Probeert u het eens. Onze praktijk is dat de uitkomsten en –beter nog- ook de opbrengsten vaak heel verassend zijn. 

Meer informatie? keespeereboom@vhphp.nl

Kees Peereboom
Eur. ergonoom

Zelf uw RI&E maken?

Bekijk de demo en probeer gratis twee modules van de IMA.